TĂRÂM DE POVESTE PENTRU TOATĂ FAMILIA LA SHOPPING CITY TIMIȘOARA: EXPOZIȚIA ORĂȘELULUI DE TURTĂ DULCE


În perioada 1-23 decembrie 2022, Asociația ESCU și Shopping City Timișoara îi invită pe timișoreni să intre în atmosfera de Sărbători prin vizitarea unei expoziții multisenzoriale din incinta centrului comercial, care reconstituie o citadelă artizanală comestibilă, în miniatură, și aproape în întregime coaptă din deliciosul aluat de turtă dulce. Tărâmul de poveste este imaginat de maeștrii cofetari ca un orășel plin de zeci de ansambluri rezidențiale și clădiri fanteziste de turtă dulce de diferite dimensiuni, trenulețe și mașini, bastoane de acadele, bomboane colorate, butaforii apetisante, străzi și drumuri, părculețe de distracții și multe alte elemente care compun geometria arhitecturală a unei adevărate metropole. Scopul expoziției este de a conecta publicul cu arhitectura unui oraș printr-un display inovator conceput pentru sezonul sărbătorilor.

Figurinele alegorice de turtă dulce sunt preparate de către brutari profesioniști și vor fi expuse într-un peisaj înzăpezit spectaculos, decorat cu copaci împodobiți, sistem de iluminare dedicat și diverse personaje și forme geometrice de turtă dulce. Expoziția este inspirată de tematica Pepperkakebyen - Orăşelul de turtă dulce din Bergen, Norvegia, un eveniment anual iconic care găzduiește de peste trei decenii cel mai important târg și cea mai mare construcție de turtă dulce din lume și care atrage mii de admiratori.

În această expoziție interactivă, vizitatorii vor afla o mulțime de informații interesante despre istoria turtei dulci, vor putea cunoaște îndeaproape condimentele exotice folosite pentru coacerea ei - și apoi le vor putea încerca să le distingă cu propriile simțuri, totul devenind o experiență amuzantă și gustoasă deopotrivă.

Chiar dacă sună ireal, primele rețete de turtă dulce datează de mii de ani, încă din Antichitate. Potrivit The Gingerbread Book, a autorului Steven Stellingwerf, se pare că turta dulce și ingredientul ei secret – picantul ghimbir au fost aduse în Europa occidentală în secolul al XI-lea de către cruciații care se întorceau în țările lor de origine. Prin secolul al XVI-lea, desertul era deja vândut în afara mănăstirilor, în farmacii şi pieţele populate de producătorii locali, dar și prin brutăriile care răspândeau mirosul tare, de ghimbir, pe toate străzile orașelor. Turta dulce a devenit însă cu adevărat faimoasă prin Omuleții de Turtă Dulce (Gingerbread man) pe care Regina Elisabeta I a Angliei îi oferea cadou invitaților săi, prin descrierea căsuței de turtă dulce din povestea Hänsel și Gretel a Frațiilor Grimm, prin desenele animate Shrek, dar mai ales prin numeroasele târguri de Crăciun din diferitele orașe europene unde acest desert apetisant este dus la rang de artă.