”THE MUSICAL MAN” PREZINTĂ ÎN PREMIERĂ O CĂLĂTORIE EXPOZIȚIONALĂ RITMICĂ ÎN JURUL LUMII

Expoziția interactivă de instrumente musicale și sonorități din peste 15 țări, este inițiată de Asociația ESCU și poate fi vizitată în centrele comerciale Shopping City Târgu Jiu (5-16 octombrie), Shopping City Timișoara (19-29 octombrie), Shopping City Suceava (2-15 noiembrie) și ERA Oradea (19-30 noiembrie), zilnic, în timpul programului de funcționare a mall-urilor. Accesul este gratuit.

În toamna acestui an, vă invităm să descoperiți, înconjurați de note muzicale, de portative și instrumente autentice, o parte din istoria și evoluția culturii muzicale din jurul lumii. Expoziția “The Musical Man” aduce, în premieră în România, zeci de instrumente și coloane sonore unice, completate de butaforii, de instalații și zone muzicale interactive pentru toate vârstele și elemente de decor originale, importate din peste 15 țări: din Europa și până în îndepărtatul Orient, din Africa și până în Americi. Acestea vor fi expuse ca parte a unui concept curatorial mai larg, care îmbină arta muzicală clasică cu cele mai ingenioase instalații muzicale, gândite să informeze și să distreze deopotrivă publicul, într-un spațiu neconvențional, care vă va provoca să ascultați și un altfel de muzică, cu care nu vă întâlniți în fiecare zi. Expoziția este un side-project al festivalului World Experience, cunoscut anterior ca Festivalul Ambasadelor.

Imaginată ca o călătorie a omului în jurul lumii, chiar în propriul oraș, expoziția le propune vizitatorilor să descopere cum sună viața pe cele șapte continente. Instrumente muzicale autentice, aduse din toate colțurile lumii – cu ajutorul misiunilor diplomatice acreditate la București, al muzicienilor și al colecționarilor privați - sunt prezentate, alături de zeci de costume și obiecte tradiționale din țările partenere, completate de panouri informative și de elemente de recuzită, care recrează estetic și senzorial atmosfera plină de viață și de culoare din savanele africane, spiritul comunității din triburile amerindienilor, energia ceremoniilor tradiționale din lumea musulmană și spiritualitatea ritualurilor budiste din templele asiatice.

“Ne-am dorit ca The Musical Man să fie o experiență de călătorie în sine pentru miile de vizitatori care ne vor călca pragul în lunile următoare. Publicul vizitator va avea ocazia să descopere fascinantul stil Word Music authentic, așa că aplecați-vă urechea și intrați într-o lume muzicală a spiritualității, a sonorităților arhaice și a ritmurilor modern, într-un efort cultural ce va demonstra că muzica este o forță care ne ajută să înțelegem alte culturi și să comunicăm dincolo de bariera cuvintelor.The Musical Man este despre toate acestea și nu numai. Este un proiect la care ținem extrem de mult și pe care sperăm ca publicul să-l primească cu brațele deschise pentru că are câte puțin din fiecare: culoare, viață, energie, ritm, interactivitate, digitalizare și aduce cu sine poate cel mai important mesaj pentru societatea noastră – simțim viața și muzica la fel, indiferent de culoarea pielii, de religie sau de identitatea culturală a fiecăruia dintre noi”, a declarat Andreea Dănescu-Raicu, președinte Asociației ESCU.

Dincolo de experiența expozițională propriu-zisă, imaginată pentru întreaga familie, organizatorii au gândit și o serie de jocuri destinate celor mai mici dintre muzicieni. Aceștia vor fi invitați să-și dea frâu liber imaginației și să-și încânte părinții cu propriile creații muzicale, în timp ce vor învăța cum să confecționeze instrumente muzicale din diferite materiale neconvenționale, multe dintre ele de uz casnic, alături de o zonă de exersare a spiritului artistic muzical cu instrumente clasice, plus tablete digitale cu jocuri muzicale și o hartă a lumii reimaginată după sonorități.

The Musical Man este un omagiu al moștenirii muzicale globale, al patrimoniului universal și o lecție altfel despre lucrurile care ne unesc, despre toleranță și egalitatea dintre popoarele lumii, despre identitatea celuilalt și forța muzicii de a ne aduce mai aproape unii de alții, de a ne conecta și de a ne demonstra cât de ușor putem comunica fără cuvinte, folosindu-ne la schimb de sunetele naturii și de ritmurile popoarelor lumii. Expoziția depune toate eforturile pentru a crea un dialog între Est și Vest și pentru a promova moștenirea muzicală a diverselor zone geografice, devenind astfel o platformă de diplomație culturală care vrea să încurajeze ascultarea “celuilalt”, printr-un conținut cultural și artistic ce aduce în discuție universalitatea muzicii.

Mai multe detalii despre The Musical Man pot fi găsite pe website-ul https://www.asociatiaescu.ro/ și pe paginile de pe rețelele sociale ale organizatorilor: https://www.facebook.com/asociatiaescu și https://www.instagram.com/asociatiaescu/.

Gândit și inițiat de: Asociația ESCU
Parteneri expoziționali: Balașa, Jepun Bali, ambasade străine cu reprezentanță în România – Institutul Yunus Emre, Ambasada Republicii Indonezia, Ambasada Republicii Cipru, Ambasada Republicii Islamice Iran, Ambasada Republicii Coreea, Ambasada Republicii Arabe Siriene.

Contact de presă:
Andreea Dănescu – andreea@asociatiaescu.ro // 0736.038.558
Dorian Obreajan – dorian@asociatiaescu.ro // 0730.092.149
Despre Asociația ESCU:
Asociaţia ESCU înseamnă Educaţie, Societate, Cultură, Umanitate. Suntem o organizaţie nonguvernamentală independentă, apolitică, nonprofit, având obiectivul principal de a îmbunătăţi nivelul cultural şi educaţional al publicului din ţară. Principala noastră direcție de activitate este dezvoltarea ofertei culturale din spațiul public românesc prin proiecte inovatoare care au ca misiune susținerea practicilor culturale benefice la nivel național. Asociația noastră operează la intersecția dintre creativitate și antreprenoriat cultural, organizând evenimente multidisciplinare, programe educaționale, cercetare experimentală și suport pentru producția proiectelor artistice, precum și programe de mentorat în diplomație și relații internaționale. În perioada 2015 - 2023, Asociația ESCU și-a dezvoltat portofoliul, în afara festivalului emblematic multicultural World Experience/Festivalul Ambasadelor (având deja 5 ediții), cu proiecte care se axează pe domenii precum diplomația culturală și publică, relații internaționale, publicitate/branding și educație culturală pe diverse tematici, respectiv Printre proiecte enumerăm- World Experience Festival/Festivalul Ambasadelor, NATO Youth Academy, Muzeu Pop-up Generația Millennials, Made in RO: muzeu de publicitate și branduri românești, Cuvinte Ilustrate: povești românești pe bandă desenată, expozițiile România la Jocurile Olimpice, Joc și Joacă, The Musical Man – sunetul muzicii in jurul lumii, The Brain: Mind & Emotions, Alice în Țara Minunilor – o poveste reciclată, O istorie a iubirii în România și în jurul lumii, Muzeul Orășelului de Turtă Dulce, Biblioteca Magică, precum și expoziții itinerante, axate pe edutainment pentru publicul prezent în marile centre comerciale din diferite orașe din țară.
Asociația ESCU are o activitate cu o creştere anuală organică, expusă în repetate rânduri mediatizării naţionale și internaţionale, cu un portofoliu de iniţiative culturale care au fost organizate sub egida UNESCO, European Year of Cultural Heritage și a European Congress of Local Governments, precum și a numeroase instituții culturale partenere din România. Proiectele noastre au adunat de-a lungul timpului peste 350.000 de participanți. https://asociatiaescu.ro/